Digital Scrapbooking at WiddlyTinks.com

Friday, November 19, 2010

stew DAGING cik yah..


Alhamdulillah ari ni berpeluang lagi nk masak utk family..huu~~
last b4 xm ni..esok dh nk balik UM sbb yah dok rmh ta ley nk stdy langsung
sbb keje yg terlalu lampau sgt sungguh amat la byk..

so mcm biase resepi ni telah pun di ubah oleh yah..hakhak..
maaf la puan pny resepi..
sye nk knekan dgn tekak sye
so kne la BERTUKAR!!

ok ni bahan2nye..
(sukatan men agk2 je..)

Daging
(potong ikot urat ye bru senang nk mkn)
Kentang
Caroot
Bawang merah N putih (tumbuk)
Bunga cengkih
Daun limau purut
Buah pala
Kicap
Serbuk lada itam
Tepung Jagung (bancuh dgn sedikit air..)
Daun bawang (utk hiasan,ta yah pn tape)

Method:
1) Gaul Daging, Kicap, serbuk lada N garam.
mcm pic bwh ni..

if nk perap pn ok gak..yah ta perap sbb ta cukup mse..

2) Tumis bawang, dh kuning2 msok daging yg dh d gaul td.
3) msok bunga cengkih, buah pala N air >> rebus sampai empuk.

ok mcm ni la proses nk merebus die bg empuk..
(Biase ambik mse dlm 1 1/2 jam - 2 jam. If nk cepat empuk tutup periuk..
biar die blup2 sorg2 kt dlm periuk uh..)

4) Dh empuk msok la kentang N caroot.
5) Dh ok sume, bru masok daun limau purut N tepung jagung.

so hasilnye....

DONE!!! (^_^)v

note : Alhamdulillah td bru selesai buat keje baba..
semoga sumenye ok,tade masalah..
to my baba gud luck xm PTK next week.. =)
kite same2 xm next week..hehe..
semoga kedua-dua kami beroleh kejayaan yg cemerlang!!AMIN~~

mat ASID!!

(bersiap sedia nk tembak asid)

tudia mat asid..haha..
maap la aye, akak upload pic aye kt cni..
bkn ape..nk citenye smlm ktorg wt operasi bersihkan tandas..
tandas 2 tade la kotor pn..
cume tang sinki je yg mcm berdaki sbb ktorg dok cuci cat kapur kt situ..

oh, btw..2 botol asidnye..huu~~mmg bahaye bendalah ni..

bahaye2 pn dh sbb maleh nk sental..
2 yg gune asid jgk 2..
idea semestinye di keluarkan oleh
cik JOYAH SPOT a.k.a yah..hehe..

so aye pn dgn rajinnye melayan idea yah..
die telah bersiap sedia menjadi mat asid..

see..muke yg bahagie..
dh mcm padayappa la plak yah tgk..huhu..
btw, thanks sbb sudi ganti sye utk tembak asid..
if aye tade..sure akak yg kne jd minah asid..

nk citenye kt cni..
korg if ade kotoran mcm ape pn..
bek jgn dok gne la asid..
time yah bkak botol die pn dh nmpak asap2 kuar..
mmg jelas kebahayaannya die situ..hakhak..ayat cikgu bm ye..
if maleh nk sental pn abis2 tembak clorox lagi bgus..
kesan dia???
2x5 je

p/s :  bawak2 la bertaubat..
jgn la maleh sgt nk sental tandas..

sesungguhnya Allah suke hamba-Nya yang rajin..=)

Tuesday, November 16, 2010

LEMANG wal PANSUH huiiiii..

ESOK raye!!!
ktorg 1 family ni pn ape lgi, if bkn buat lemang..haduiiihh..
den dh ponat dh ni..
tp tape la..as long as baba hepi..yah pn hepi jgk..=)
ermm..yah ltk pic je la..
yah agk pnt la ari ni..

dis is my baba & mak..
mmg sgt panas time ni, ni bkn lemang bakar dh ni..kami yg terbakar..

N dis is my aye..org kuat ni..
if tade die mmg tatau la nk habaq...huhu..

ni plak lemang yg tgh gile t'bakar..

see..sian kt my baba..kabot die d buatnye..haduii..lomang2..
cara family ktorg buat lemang ni len cikit..
ktorg gune tong..mmg sure msak if gune tong + cpt..



ni antre lemang yg dh masak..
mmg nmpk rentong kan..tp batang je rentung isi ta langsung..
mmg ok..yah ta tipu..tgk pic kt bwh ni..
oh btw, ni prinsip lemang ktorg..
"biar huduh luaran janji dlm die cantik"


nah!!tudia..lemang pulot itam..
ni if jual ni mmg mahai sbb die campoq dgn pulot itam..
mmg puas ati la nk kate kan ni..huhu..
setengah ari huiii ktorg wt keje..
demi memanggang 100 batang lemang...
hadoii rse nk demam plak..

ok di kesempatan membakar lemang ni kan..
yah pn ape lagi..ambik peluang la nk buat pansuh..
tau ta pansuh 2 ape???
pansuh tu..sejenis makanan org s'wak..
mmg sedap sgt2..pd yah la, sbb 2 yah suke..
lagi2 if mkn dgn beras siam time tgh pns2..

pansuh ni die d masak kt dalam buloh..
sbb 2 la bley wt time bakar lemang je..
die pny rse buloh uh..haisyyy..
sungguh luar BIASA!!haha..


ni la die pansuh yg yah habaq td..
msti nk kte ta berselerekan tgk pansuh ni..
suke ati la if nk kate mcm 2..
sape ta rse die yg rugi..haha..

kali ni yah buat 2 jenis pansuh..
pansuh ayam N ikan..
bahan2 die..

ayam Or ikan
2 batang serai (ketuk)
halia (ketuk, kne ltk byk ckit)
pucuk ubi (ikot la byk mne nk ltk)
garam
perencah hilal (tade pn tape)
serbuk lada (tade pn tape)
care2..
resepi kali ni kite ta men campak2..
kite men sumbat2..
so, sumbat je sume bnd kt dlm buluh uh sesedap ati korg...

oh, btw..if org s'wak..pansuh ayam die ta ltk air langsung..
mmg 100% kuah yg keluar 2 dr air ayam
tp sbb yah ni kan antu kuah..
so yah tambah siiiiiikit je air..

yg ikan plak, itu hanye lah pansuh rekaan ktorg semate-mate..
baba pny idea la ni..
so if ikan mmg kne ltk air byk ckit..

after dh sumbat sume..
boley la msak sekali time bakar lemang uh..
kirenye 2 in 1 la ni..
masak lunch sekali masak lemang..huhu..

ok dh la..nk stdy la plak..
kjp lagi nk mengecat rmh..
huii..mmg tido lwt la mlm ni.. =(

Friday, November 12, 2010

home made sizzling meeeeeeeeee~~~


HUHUIII..ni kes lapa sgt la ni..
bukak2 peti ais semua ikan..haihhh..hangin satu badan..
bkak kabinet ade yeemee..
so ape lagi wt sizzling la jwbnye..
mmg bnd paling senang nk masak kt dunia selepas masak air..haha..
so td p kedai kejap beli ayam and beberape brng lain..

ok ni bahan2 nk buat sizzling
(sukatan men agak2 je ye..)
bawang putih
halia
cili kering (di gunting)
ayam
sawi
carrot
cendawan shitake (yah ta ltk sbb tade)
serbuk lada
sos tiram
kicap
garam secubit
N air
tepung jagung + bancuh dgn air sikit

cara-cara
Tumis bawang putih, halia(ta yah tumbuk, pecah2 je)
N cili kering sampai naik bau + kekuning2an.

Masuk ayam bagi masak sikit pas tu masuk air N biar mendidih..
mcm pic kt bwh ni..


lps 2 msok la segala mcm perasa td..sos tiram, kicap,lada N garam..
masuk sayur, lps 2 masuk bancuhan tepung jagung..biar blup3..

pas 2 masuk yee mee..
hah lebey kurang mcm ni la..oh btw, yah ltk telur sebijik..

Wednesday, November 3, 2010

BISKUT semperitttttttt!!!


TARAaaaaa..hehehe..tade keje lo saye ni..huhu..
dh lame dapur blogku ta berasap nih!!
isy3..nabila2..ape nk jd kamu nih??!!hehe..
actually yah sgt bz skrg ni..
so byk bnd yg yah buat yah ta dpt nk post..huhu..

today even mcm bz jgk dgn mcm2 bnd..
yah post jgk resepi biskut ni..hehe..

bkn ape..tgh cari nafsu nk berkemas..
byknyeeeeeeee barang yg nk kne kms..
sye dh pnt...=(

ok, utk kali ni yah wt biskut semperit..


ni resepi die..try la..mmg sgt BEST!!hehe..
resepi asal yah ambik dr blog org..lupe dh ape blog die..
tp crdit utk org 2 jgk..hehe..
tp resepi ni yah dh edit2 sikit ikot citerase yah..haha..
suke ati je edit resepi org len..
tapo la..yg pnting SEDAP!!hehe..

BAHAN-BAHAN
200gm mentega
1/2 gula castor
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen rose
1 1/4 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan tepung jagung
1 1/4 cawan tepung kastard

CARA-CARA
- Ayak ketiga-tiga tepung td.
- Pukul mentega & gula sampai kembang.
- Masukkan kuning telur & esen rose.
- Masukkan tepung & kacau sebati.
(if adunan lembik, boley tambah dgn tepung gandum ckit)
- Bakar sampai la korg rse masak.hakhak..
bab2 bakar ni yah ta pandai nk estimate time..
sbb kadang die masak cpt N sebaliknye..huhu..

so hasil die......

actually sume pic ni adelah biskut yg ta masak lagi..hehe..