Digital Scrapbooking at WiddlyTinks.com

Saturday, June 18, 2011

apam dot dot...

Assalamualaikum!!
Alhamdulillah semalam yah berjaye buat sejenis kuih yg cumil..hehe..
da lame yah geram dgn kuih ni..
finally~~ terhasil juga..
actually rse apam ni biase je..tade yg special pn..
just ade inti je dlm die..
yg buat die special 2 sbb rupe die yg ciut miut..hikhik..
nk buat apam ni mmg agk cerewet..
ta bley itu la ini la..
ok, utk resepi die bley rujuk di bawah ni..
Bahan-bahan :
3 biji telur

275 gm tepung gandum @ 2 1/2 cawan
220 gm gula halus @ 1 cawan
150 gm susu segar
(nk gune susu tepung pn boley jgk..
buat mcm ni >> 150 ml air + 5 scoop susu)

3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovellete
Pewarna terpulang..

method:

Telur, gula N ovelette yg kt dlm bekas biru 2, pukul sampai jd putih..dgn kelajuan max.
anggaran mase kira-kira 8 minit.. mesti ikot btol2 mase die, if terover beat nnt ta jd..

lps 2, masokan tepung N susu secara berselang seli..time ni kne pukul dgn kelajuan paling minimum plak..
lps da abis masok sume tepung N susu, pukul lagi adunan 2 dgn kelajuan yg minimum selama 1 minit. Ni sbb nk bg adunan 2 sebati. Igat timing die kne ikot btol2 jgn lebih jgn kurang..
lps 2, boleh la bahagikan adunan 2 kpd beberape bahagian ikot bpe warne yg nk gune..
if nk add perase pn tade masalah. cth: warne hijau nk ltk perisa pndan pn boley, lgi sedap sbnrnye.
ok, da siap boleh la masokkan adunan ke dlm piping bag.
# tips utk mendapatkan permukaan apam yg rata dan cantik.. sebelum masokkan dlm piping bag.. kacau adunan sehingga kelihatan berkilat dan licin.. Insyaallah xdelah berlubang2 apam 2 nnt..
kukus sekitar 5-6 minit je..if lebih nnt permukaan apam 2 jd merekah..
finally jd la~~

Tuesday, June 7, 2011

si bulat yum2!!

Assalamualaikum! ^_^
ok, utk pos kali ni yah nk memperkenalkan kuih dari sarawak..hehe..
mmg sungguh amat sgt2 sedap ye kuih ni..
masok ari ni, da 3 ari berturut2 yah buat kuih ni..

yah ni mmg mcm ni perangai..
if suke kt satu2 bnd 2 mmg susa nk bertuka kpd yg lain..
so da 3 ari yah ta makan nasi, sbb keje makan kuih ni je..hehe..
actually yah ta tau pn name kuih ni..so yah bg name die c bulat2~~

dulu time kt s'wak, b4 p skolah..
baba selalu singgah kt "kedai kuih Hj Jeriot"..adehh..mcm2 name org s'wak ni..
mmg sgt best kedai kuih die..mcm2 ada~~

jujur yah ckp..kuih kt semenanjung ni mmg ta lawan la dgn kuih kt s'wak..
yah lagi suke kuih kt s'wak..huhu..
tp mcm mne pn, kuih kt semenanjung ni pn ade kelebihan & kesedapan die sendiri..=)

ok, kite semak resepi dulu k!
yah ni bkn ape..yah suke ltk resepi dkt blog sbb, lps2 ni senang if yah t'lupe pape resepi..
yah boley tgk kt blog sndiri..kan senang 2..huhu..



Bahan Doh

4 cawan tepung gandum
setengah bungkus yis ( yah gune jenama mauripan)
6 oZ air suam
2 oZ susu sejat ( if tade pn tape..just ganti dgn air suam.so, suam yg d guna = 8 oZ)
secubit garam
1 sudu besar planta (ikt korg la ni gune brand ape pn..yah gune planta)

Bahan Sira

Gula apong (gula apong ni mmg tade kt semenanjung..if korg nk buat..korg kne tempah gula ni kt org s'wak dulu..sbb 2 kuih ni ade jual kt s'wak je..hehe)
Bijan disangan ( ta yah lame2..sangan sikit2 je)

Method

DOH
*Rendam yis+air suam
*Ayak tepung, lps 2 masukkan planta + garam. Gaul sampai rata..
*Masuk air campur yis. Uli sampai lembut..
*Simpan doh selama lebih kurang 5 min. if lebey pn tape..
*Bentukkan doh 2 jd bulat2~~
*Goreng sampai kekuning-kuningan.

GULA SIRA
*Masak gula dgn api yg sgt perlahan..if kuat nnt gula 2 hangit..
*Bile da agk2 pekat, masukkan kuih yg da d goreng td..
*Bile da rate, masukkan bijan..

MAKA TERJADILAH SI BULAT2 HITAM..



Wednesday, June 1, 2011

cik PUTERI AYU

Ayu ke masalahnye??
tny la org yg cipte kuih ni..hehe..

yah bru je siap buat kuih puteri ayu..

firt time buat sbnrnye..
Alhamdulillah menjadi..=)
seronok plak rse..

kate2 semangat dr mak.."boleh buat jual ni yah.."
haha..mak ni buat yah rse nk t'gelak je..

ayu ta puteri yah??
tp korg jgn pelik ye, kelape die ade bintik2..
2 sbb org 2 p parut kelape dgn tempurung die..
2 terlekat bintik2 coklat 2..

ok, utk resepi kuih ni yah ambik dr blog akak ni. 

terima kasih kakak untuk resepi yg sgt mudah ni.. =)