Digital Scrapbooking at WiddlyTinks.com

Saturday, August 27, 2011

biskut raya (1) BISKUT KACANG PEAS


Assalamualaikum!! ^_^
" Hidup mesti ceria walaupun hati ta ceria"
ade beberape perkara yg sye ta paham psl manusia ni..
tp tape lah..

lupekan perkara2 yg ta berape best,
N troskan hidup dgn baik..

dlm bulan2 mulia ni ta elok masam2 k!=)

mcm biase..da nk dkt rye ni biskut rye
bnd pertame yg m'busy kan sye..

sedih juga rse..org lain mlm2 p terawih..
yah plak, terawih dgn biskut..=(

mcm mne ni??
1 tanggung jwb kpd parents,1 kpd Allah..
ye kpd Allah still berjalan jgk..tp tgh mlm sikit..
Ampunkan hambaMu ini ya Allah~~


ckp psl biskut ni, rye tahun ni yah ade 1 resepi biskut yg sungguh amat sgt2 mudah utk d buat N yah sgt suke.. =)

nama d beri = biskut kacang peas..
pnh makan ta??yah 1st time buat N makan..
rse die sebijik mcm kropok kacang peas..
lps ni if agk2 teringn nk mkn kropok kacang peas
da ta yah nk beli2 da..

mkn biskut ni lgi bagus..hehe..

ok, jom semak resepi :

360 ml minyak masak ( yah gune sunflower oil)
500 gm serbuk kacang peas ( kt kedai bhn kek N biskut byk bnd ni)
500 gm tepung biskut ( red ros flour)
200gm gula aising ( yah ltk 180 gm je)
1/2 sudu teh garam
telur kuning utk sapu ats biskut ( yah ta ltk)
baking powder (yah ta ltk)

method:
* gula aising N minyak d kacau sampai sebati.

ok, ni die serbuk kacang peas N tepung red rose aka tepung biskut
* masuk serbuk kacang peas, tepung biskut N garam secara berselang seli N sedikit demi sedikit.


* adun adunan hingga ta melekat d tangan.

* utk bntk, terpulang kpd kite..nk tepak boley, nk buat bulat2 pn boley..pd yah nk senang N cepat buat bulat la jawapnye..hehe..
* bakar sampai bawah biskut da jd wrne coklat sikit2.

( p/s : biskut ni pukul ta pakai mixer ye..gune senduk pn da cukup =) )

Selamat Mencube! ^_^