Bahan-bahan :
(A)
300g tepung roti
2 sudu kecil yis kering
45g gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar susu tepung
(B)
1/2 biji telur - separuh lagi boleh simpan utk sapu atas roti nanti
60ml santan
1/2 sudu besar jus pandan
sedikit pewarna hijau
105ml air
(C)
20g shortening
(D)
130g kismis
Topping ( topping ni dpt byk, rasanya kalau buat separuh sukatan pun dah cukup )
30g mentega
30g gula
60g tepung gandum
Kaedah penyediaan :
1. Adun (A) hingga sebati.
2. Campurkan (B), uli adunan tersebut.hingga menjadi doh.
(A)
300g tepung roti
2 sudu kecil yis kering
45g gula
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar susu tepung
(B)
1/2 biji telur - separuh lagi boleh simpan utk sapu atas roti nanti
60ml santan
1/2 sudu besar jus pandan
sedikit pewarna hijau
105ml air
(C)
20g shortening
(D)
130g kismis
Topping ( topping ni dpt byk, rasanya kalau buat separuh sukatan pun dah cukup )
30g mentega
30g gula
60g tepung gandum
Kaedah penyediaan :
1. Adun (A) hingga sebati.
2. Campurkan (B), uli adunan tersebut.hingga menjadi doh.
Tp yah x uli..hehe..
yah pakai mixer je..doh asal mmg kecik mcm dlm mixer uh..
3. Tambah (C), uli hingga doh menjadi lembut dan licin.
taraa..die jd sebesar ni ble d biar.
4. Tambah (D), adun hingga sebati. Biarkan doh naik (mcm pic kt ats), lebih kurang 50 - 60 minit.
5. Topping : Campurkan mentega dan gula hingga sebati. Tambahkan tepung sehingga menjadi seperti serbuk roti. Ketepikan atau simpan di dalam peti ais.
ok, ni la bentuk topping die..
6. Bahagikan doh kepada bebola seberat 15g.
agk2 sebesar ni la..ni pn yah men agk je ni..hehe..
7. Biar doh naik selama 45 minit atau dua kali ganda saiz asal
(mcm pic kt bwh).
pas dh kembang ni, sapukan telur di atasnya dan taburkan topping.
8. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada 175 C selama 15 minit, guna api atas dan bawah. DONE!! Sedia untuk dihidangkan. (^_^)~
yg berterabur kt ats 2 topping die..yah mule2 2 igtkan topping die akan cair sbb gune mentega..rupe2nye x..ngeh3..tipah tertipu..huhuhu..
0 comments:
Post a Comment