HUHUIII..ni kes lapa sgt la ni..
bukak2 peti ais semua ikan..haihhh..hangin satu badan..
bkak kabinet ade yeemee..
so ape lagi wt sizzling la jwbnye..
mmg bnd paling senang nk masak kt dunia selepas masak air..haha..
so td p kedai kejap beli ayam and beberape brng lain..
ok ni bahan2 nk buat sizzling
(sukatan men agak2 je ye..)
bawang putih
halia
cili kering (di gunting)
ayam
sawi
carrot
cendawan shitake (yah ta ltk sbb tade)
serbuk lada
sos tiram
kicap
garam secubit
N air
tepung jagung + bancuh dgn air sikit
cara-cara
Tumis bawang putih, halia(ta yah tumbuk, pecah2 je)
N cili kering sampai naik bau + kekuning2an.
Masuk ayam bagi masak sikit pas tu masuk air N biar mendidih..
mcm pic kt bwh ni..
lps 2 msok la segala mcm perasa td..sos tiram, kicap,lada N garam..
masuk sayur, lps 2 masuk bancuhan tepung jagung..biar blup3..
pas 2 masuk yee mee..
hah lebey kurang mcm ni la..oh btw, yah ltk telur sebijik..
bukak2 peti ais semua ikan..haihhh..hangin satu badan..
bkak kabinet ade yeemee..
so ape lagi wt sizzling la jwbnye..
mmg bnd paling senang nk masak kt dunia selepas masak air..haha..
so td p kedai kejap beli ayam and beberape brng lain..
ok ni bahan2 nk buat sizzling
(sukatan men agak2 je ye..)
bawang putih
halia
cili kering (di gunting)
ayam
sawi
carrot
cendawan shitake (yah ta ltk sbb tade)
serbuk lada
sos tiram
kicap
garam secubit
N air
tepung jagung + bancuh dgn air sikit
cara-cara
Tumis bawang putih, halia(ta yah tumbuk, pecah2 je)
N cili kering sampai naik bau + kekuning2an.
Masuk ayam bagi masak sikit pas tu masuk air N biar mendidih..
mcm pic kt bwh ni..
lps 2 msok la segala mcm perasa td..sos tiram, kicap,lada N garam..
masuk sayur, lps 2 masuk bancuhan tepung jagung..biar blup3..
pas 2 masuk yee mee..
hah lebey kurang mcm ni la..oh btw, yah ltk telur sebijik..
0 comments:
Post a Comment