Digital Scrapbooking at WiddlyTinks.com

Friday, November 19, 2010

stew DAGING cik yah..


Alhamdulillah ari ni berpeluang lagi nk masak utk family..huu~~
last b4 xm ni..esok dh nk balik UM sbb yah dok rmh ta ley nk stdy langsung
sbb keje yg terlalu lampau sgt sungguh amat la byk..

so mcm biase resepi ni telah pun di ubah oleh yah..hakhak..
maaf la puan pny resepi..
sye nk knekan dgn tekak sye
so kne la BERTUKAR!!

ok ni bahan2nye..
(sukatan men agk2 je..)

Daging
(potong ikot urat ye bru senang nk mkn)
Kentang
Caroot
Bawang merah N putih (tumbuk)
Bunga cengkih
Daun limau purut
Buah pala
Kicap
Serbuk lada itam
Tepung Jagung (bancuh dgn sedikit air..)
Daun bawang (utk hiasan,ta yah pn tape)

Method:
1) Gaul Daging, Kicap, serbuk lada N garam.
mcm pic bwh ni..

if nk perap pn ok gak..yah ta perap sbb ta cukup mse..

2) Tumis bawang, dh kuning2 msok daging yg dh d gaul td.
3) msok bunga cengkih, buah pala N air >> rebus sampai empuk.

ok mcm ni la proses nk merebus die bg empuk..
(Biase ambik mse dlm 1 1/2 jam - 2 jam. If nk cepat empuk tutup periuk..
biar die blup2 sorg2 kt dlm periuk uh..)

4) Dh empuk msok la kentang N caroot.
5) Dh ok sume, bru masok daun limau purut N tepung jagung.

so hasilnye....

DONE!!! (^_^)v

note : Alhamdulillah td bru selesai buat keje baba..
semoga sumenye ok,tade masalah..
to my baba gud luck xm PTK next week.. =)
kite same2 xm next week..hehe..
semoga kedua-dua kami beroleh kejayaan yg cemerlang!!AMIN~~

0 comments:

Post a Comment