Digital Scrapbooking at WiddlyTinks.com

Saturday, March 19, 2011

hari PEMUSNAHAN dapur (1)..

~~Cinnamon Roll~~
Assalamualaikum!! ^_^
yah agak gembira weekend ni..
disweek dpt berkumpul 1 family N
yg lagi best dpt melepaskan tension kt dapur kt rmh..hehe..
ari 2 serius yah mmg sgt2 tension dengan mcm2 bnd..
yah ta suke la mcm ni..=(

yg yah lagi ta suke tu, bnd yg buat yah rse tension 2
bkn sbb pelajaran ke ape ke..

tp sbb perangai manusia2..

tolong la jgn susahkan ati sye dgn sifat2 anda..
nnt sye nangis..

yup sye admit sye mmg kaki nangis..
trok kamu ni cik yah..
aiyakkk..

ye last week mmg yah dh TERnangis
dkt mak dgn awan sbb bnd2 ni..

ta tahan pny psl la ni..huuu~~
so balik kali ni mmg yah kerje kan dapur sepuas-puasnye..


so, sbb geram pny psl, yah pn terfikir nk buat roti cinnamon..

nah ni die roti tension yah..
mmg naik kembang seoven..hehe..
ok, jom kite semak resepi dlu..=)
mcm biase yah ambik resepi dr blog org..hehe..
terima kasih puan pny blog!^_^

Bahan Doh :-
400 g tepung roti (high-protein flour)
100 g tepung halus (Hong Kong Flour)
100 g gula halus (gula kastor)
5 g garam (1/2 sudu teh garam)
20 g susu tepung
1/2 camca teh bread improver (resipi asal guna 1/4)
1/2 camca teh bread softerner (resipi asal tak letak)
1 biji telur gred B, dipukul sedikit
11 g instant yeast
40 g shortening (lemak sayur)
250 ml air

Bahan Inti :-
3 camca besar mentega, dicairkan
1/4 cawan gula perang*
1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*digaul rata)
1 cawam kismis (yah guna 1/2 cawan kismis)
badam cincang(panggang dulu)

CARA MEMBUATNYA :-
1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 untuk doh kecuali lemal sayur, uli hingga menjadi doh. Masukkan lemak sayur dan terus menguli 15 - 20 minit hingga mendapat doh yang lembut dan kenyal. Bulat2kan doh, alih dalam bekas besar dan tutup dengan plastic cling dan biar 1 jam atau hingga doh naik sekali ganda.

2. UNTUK CINNNAMON ROLL :-
Keluarkan doh, tumbuk untuk buang udara, leper2kan dan bagi doh kepada 2 bahagian. Ambil satu bahagian, canai sehingga menjadi empat segi.
sapu doh yg dh d canai td dengan mentega cair+gula perang+serbuk cinnamon+kismis+badam.

utk taburan ni..yah tgk ade 2 care..
ade yg bancuh dlu gule perang dgn cinnamon..
tp yg yah tgk kt youtube,
dorg buat just tabur2 je tros
gule perang+cinnamon+kismis+badam kt atas doh mcm kt pic kt ats yg yah buat uh..
so, ikot la nk buat mcm mne..
so far yg yah tgk dua2 menjadi.


Gulung seperti swiss roll. buat ketat2. Kemudian potong sama besar, susun atas loyang yang telah disapu dengan sedikit mentega dan tekan sedikit biar leper. Buat kaedah yang sama pada baki doh tadi.

ini saiz mmg nk bg gajah makan..
tatau la npe die jd mengembang sgt2..
org len buat comey je..jeles yah..

so, bile die msok oven..
makin2 mengembang la die..
huuuu~~makan 1 pun dh puas gle2..
btw, sorry yah tade pic roti ni yg dh masak..
ta dan nk ambik bdk2 kt rmh ni dh telan dlu..huhu..
so yg ta masak ni je la yg ade..hehe..

actually yah ta bpe puas ati sgt dgn roti yah ni..
tah la..baru 1st try kot..
lps ni nk buat lagi..hehe..
roti ni serius mmg sdp!


sbb 2 org2 barat sgt2 suke roti ni..
so, yah pn nk buat lagi dn lagi roti ni
smpai la rse die sme mcm org lain buat..hehe..
yg yah buat ni, msih kurang sumthing..
nnt i nk siasat dlu ape bnd yg kureng..huhu..

yg penting bkn salah resepi..tp salah sye..heh ^_^

0 comments:

Post a Comment