Digital Scrapbooking at WiddlyTinks.com

Saturday, May 4, 2013

the NASI ARAB



Assalamualaikummm,
 alhamdulillah hari ni d beri peluang dan ruang 
utk menconteng d blog yg da bersarang ini..

Al-Kisah hari ni, is NASI ARAB~~
my kegilaan..
ye, yah mmg gilakan bnd2 dari arab, terutama lagu and makanan..
so, last week lancarkan project nasi arab.
d bawa khas dr chef arab..ehehe..
tade la, kwn yah ade sorg kt sini yang penah belajar d mesir..
so masak dgn die nasi arab ni..
mmg puas hati yah..lps ni ta payah nk mengidam lame2..
agak2 teringin nk makan n.arab je, boleh trus buat sendiri..hehe.

 jom semak resepi : 

 

 bawang putih & besar
 3 sekawan (bunga lawang, buah pelaga & kulit kayu manis)
 margerin (lgi bagus and sedap if ltk olive oli or ghee)
 tomato puri (if dkt arab dorg guna buah tomato, tp tomato d malaysia ni masam ta mcm d arab, so better guna tomato puri)
cili boh
 kuib pati ayam
 serbuk kari ayam
 ayam d potong besar2
 beras basmathi
 garam
 kismis
(sukatan yah mmg main agak2 je)

 method:


1) cairkan margerin, tumis bawang putih and merah sampai kuning. masuk 3 sekawan.


2) masukkan cili boh & tomato puri. tumis sampai agak2 pecah minyak. abaikan pic sudip itu, rmh yah ni mmg alatan dapur ta sempurna lagi. so, pakai mne yg ade je..hehe..

3) masuk ayam, agak2 ayam da suku masak, masuk air.

4) biar mendidih sampai ayam betul2 masak. masuk kiub pati ayam, serbuk kari and garam.

5) agak2 semua da ok, ayam da masak elok..masukkan beras and masak mcm nk masak nasi biase. DONE!! ^_^

Tu kisah tengahari..so, ptg tu after ktorg masak memasak nasi arab, ktorg pun keluar ambik angin dkt pantai yg dkt dgn rmh ktorg. SubhanAllah! sgt tenang jiwa bila lihat kebesaran Allah.

 

 

  ni yah with rumate yg bakal d risik 18 mei nnt. 
congrat dear! happy for you. :)

0 comments:

Post a Comment