Digital Scrapbooking at WiddlyTinks.com

Tuesday, June 7, 2011

si bulat yum2!!

Assalamualaikum! ^_^
ok, utk pos kali ni yah nk memperkenalkan kuih dari sarawak..hehe..
mmg sungguh amat sgt2 sedap ye kuih ni..
masok ari ni, da 3 ari berturut2 yah buat kuih ni..

yah ni mmg mcm ni perangai..
if suke kt satu2 bnd 2 mmg susa nk bertuka kpd yg lain..
so da 3 ari yah ta makan nasi, sbb keje makan kuih ni je..hehe..
actually yah ta tau pn name kuih ni..so yah bg name die c bulat2~~

dulu time kt s'wak, b4 p skolah..
baba selalu singgah kt "kedai kuih Hj Jeriot"..adehh..mcm2 name org s'wak ni..
mmg sgt best kedai kuih die..mcm2 ada~~

jujur yah ckp..kuih kt semenanjung ni mmg ta lawan la dgn kuih kt s'wak..
yah lagi suke kuih kt s'wak..huhu..
tp mcm mne pn, kuih kt semenanjung ni pn ade kelebihan & kesedapan die sendiri..=)

ok, kite semak resepi dulu k!
yah ni bkn ape..yah suke ltk resepi dkt blog sbb, lps2 ni senang if yah t'lupe pape resepi..
yah boley tgk kt blog sndiri..kan senang 2..huhu..



Bahan Doh

4 cawan tepung gandum
setengah bungkus yis ( yah gune jenama mauripan)
6 oZ air suam
2 oZ susu sejat ( if tade pn tape..just ganti dgn air suam.so, suam yg d guna = 8 oZ)
secubit garam
1 sudu besar planta (ikt korg la ni gune brand ape pn..yah gune planta)

Bahan Sira

Gula apong (gula apong ni mmg tade kt semenanjung..if korg nk buat..korg kne tempah gula ni kt org s'wak dulu..sbb 2 kuih ni ade jual kt s'wak je..hehe)
Bijan disangan ( ta yah lame2..sangan sikit2 je)

Method

DOH
*Rendam yis+air suam
*Ayak tepung, lps 2 masukkan planta + garam. Gaul sampai rata..
*Masuk air campur yis. Uli sampai lembut..
*Simpan doh selama lebih kurang 5 min. if lebey pn tape..
*Bentukkan doh 2 jd bulat2~~
*Goreng sampai kekuning-kuningan.

GULA SIRA
*Masak gula dgn api yg sgt perlahan..if kuat nnt gula 2 hangit..
*Bile da agk2 pekat, masukkan kuih yg da d goreng td..
*Bile da rate, masukkan bijan..

MAKA TERJADILAH SI BULAT2 HITAM..



0 comments:

Post a Comment