Digital Scrapbooking at WiddlyTinks.com

Saturday, June 18, 2011

apam dot dot...

Assalamualaikum!!
Alhamdulillah semalam yah berjaye buat sejenis kuih yg cumil..hehe..
da lame yah geram dgn kuih ni..
finally~~ terhasil juga..
actually rse apam ni biase je..tade yg special pn..
just ade inti je dlm die..
yg buat die special 2 sbb rupe die yg ciut miut..hikhik..
nk buat apam ni mmg agk cerewet..
ta bley itu la ini la..
ok, utk resepi die bley rujuk di bawah ni..
Bahan-bahan :
3 biji telur

275 gm tepung gandum @ 2 1/2 cawan
220 gm gula halus @ 1 cawan
150 gm susu segar
(nk gune susu tepung pn boley jgk..
buat mcm ni >> 150 ml air + 5 scoop susu)

3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovellete
Pewarna terpulang..

method:

Telur, gula N ovelette yg kt dlm bekas biru 2, pukul sampai jd putih..dgn kelajuan max.
anggaran mase kira-kira 8 minit.. mesti ikot btol2 mase die, if terover beat nnt ta jd..

lps 2, masokan tepung N susu secara berselang seli..time ni kne pukul dgn kelajuan paling minimum plak..
lps da abis masok sume tepung N susu, pukul lagi adunan 2 dgn kelajuan yg minimum selama 1 minit. Ni sbb nk bg adunan 2 sebati. Igat timing die kne ikot btol2 jgn lebih jgn kurang..
lps 2, boleh la bahagikan adunan 2 kpd beberape bahagian ikot bpe warne yg nk gune..
if nk add perase pn tade masalah. cth: warne hijau nk ltk perisa pndan pn boley, lgi sedap sbnrnye.
ok, da siap boleh la masokkan adunan ke dlm piping bag.
# tips utk mendapatkan permukaan apam yg rata dan cantik.. sebelum masokkan dlm piping bag.. kacau adunan sehingga kelihatan berkilat dan licin.. Insyaallah xdelah berlubang2 apam 2 nnt..
kukus sekitar 5-6 minit je..if lebih nnt permukaan apam 2 jd merekah..
finally jd la~~

0 comments:

Post a Comment