Digital Scrapbooking at WiddlyTinks.com

Saturday, July 9, 2011

kek COKLAT moist (versi 1)

Assalamualaikum!
ok, semalam b4 p sekolah yah berkesempatan nk buat kek coklat utk ank2 murid..
sian dkt dorg..mmg niat lame da nk buat utk dorg..bru smlm dpt tunaikan..
ok, ni resepi yg 1st time yg jumpe kek coklat ltk nescafe..rse die??ermm..ok2 la..tade la rse nescafe sgt pn..nk tau sbb pe tade rse nescafe sgt?? ok sile semak dkt resepi die..anda akn jumpe jwpn die dkt situ..

Bahan-bahan :
2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang

Bahan A :
1 sudu kecil esen vanilla
1 1/2 cawan susu segar
1/2 cawan air+ 2 sudu kecil nescafe

Bahan B :
2 sudu kecil sodium bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung naik sendiri (yah gune brand blue key)

Topping :
1/2 cawan serbuk koko van hauten
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak @ margerin
(method: masukan semua bahan ke dalam periuk, masak dgn api yg kecik. masak sempai nmpk ok, dh siap siram je ats kek yg da sejuk)

Method :
*pukul telur hingga kembang
*masukan gula N pukul lagi
*masukan minyak masak
*Ayakkan sume bahan B N masukan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi, berselang seli dengan bahan A. Gaul hingga sebati.
* Bakar or kukus selama lebih kurang 1 jam.

ni pendapat yah je la..yah da try buat dua2 cara, bakar N kukus. N result die, kukus lagi sedap..even yah lebey suke kek yg bakar, tp yg kali ni mmg yg kukus punye lagi sedap.

yg bekas bulat 2 yg d bakar N segi 4 tu yg d kukus..
dua2 menjadi, cume yg bakar 2 mcm kering sikit..die ta bpe moist.

ok ni die hasil kek yg dh kne simbah dgn coklat..

0 comments:

Post a Comment